Ksilitol, bir tür karbonhidrat olan ve aslında alkol içermeyen bir şeker alkolüdür. Ksilitol, lifli meyve ve sebzelerde, ağaçlarda, mısır koçanlarında ve hatta insan vücudunda doğal olarak az miktarda bulunur.

Üreticiler ksilitolü şeker yerine kullanırlar çünkü tatlılığı sofra şekeriyle karşılaştırılabilir ancak daha az kalorilidir.

Ksilitol, şekersiz sakızdan diş macununa kadar birçok üründe ortak bir bileşendir. İnsanlar ayrıca ksilitolü sofra üstü tatlandırıcı olarak ve fırınlamada kullanırlar.

Bu yazıda, ksilitolün kullanımlarına ve potansiyel sağlık yararlarına bakıyoruz. Ayrıca yan etkilerini, ilaç etkileşimlerini, dozajını ve alternatiflerini de ele alıyoruz.

Kullanım

Ksilitol, şekere benzer bir tatlılığa sahiptir, ancak kalorinin bir kısmına sahiptir. Şekersiz sakız ve diş macunu gibi çeşitli ürünlerde popüler bir bileşendir.

Üreticiler, aşağıdakiler dahil çeşitli gıdalara ksilitol ekler:

sakız, nane şekeri ve sakız gibi şekersiz şekerler
reçeller ve reçeller
bal
fıstık ezmesi dahil fındık ezmesi
yoğurt

Ksilitol ayrıca aşağıdakiler dahil bazı diş bakım ürünlerinde bir bileşendir:

diş macunu
gargara
diğer florür ürünleri

Ksilitol tatlandırıcıları internetten satın alınabilir.

Potansiyel faydalar

Xylitol’ün aşağıdakiler dahil olmak üzere birçok potansiyel sağlık yararı vardır:

Düşük glisemik indeks

Ksilitol düşük bir glisemik indekse (GI) sahiptir. Bu, onu tüketmenin vücuttaki kan şekeri veya insülin seviyelerinde ani artışlara neden olmadığı anlamına gelir. Bu nedenle ksilitol, şeker hastalığı olan kişiler için iyi bir şeker ikamesidir.

Düşük GI değeri nedeniyle, ksilitol ayrıca kilo vermeye yardımcı bir şeker ikamesidir.

Ayrıca, 2015 yılında yapılan bir araştırma, ksilitolün yüksek yağlı diyetler yiyen sıçanlarda önemli kan şekerini düşürücü etkileri olduğunu ortaya koydu.

Diş Sağlığı

Ksilitol, diş macunu ve gargara dahil birçok diş hijyeni ürününde bulunan bir bileşendir. Bunun nedeni, ksilitolün fermente edilememesidir, bu da ağızdaki bakterilerin onu diş çürümesine neden olan zararlı aside dönüştüremeyeceği anlamına gelir.

Ağız bakterisi Streptococcus mutans, bir kişinin dişlerinin dışında birikebilen yapışkan, beyaz madde olan plaktan büyük ölçüde sorumludur.

Plak, laktik asidi diş yüzeyine bağlar. Bu asit diş minesini parçalar ve diş çürümesine yol açar.

İnsanların dişlerinde bir miktar plak olması normal olsa da, fazla miktarlar diş çürümesine, çürüklere ve diş eti hastalıklarına yol açabilir.

2017 tarihli bir sistematik inceleme, ksilitolün ağızdaki S. mutans bakteri miktarını azalttığını ve bu da plak miktarını azalttığını ve diş çürümesini önlemeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

2014 yılında yapılan bir çalışmada, ksilitolün diş eti iltihabından veya diş eti hastalığından sorumlu bakteri olan Porphyromonas gingivalis üzerindeki etkileri incelenmiştir. Tedavi edilmezse aşırı miktarda P. gingivalis kan dolaşımına girebilir ve sistemik iltihaplanmaya yol açabilir.

Çalışmada, bilim adamları bir laboratuvarda P. gingivalis örnekleri yetiştirdiler ve bunları ksilitol ile önceden işlenmiş insan hücre kültürlerine eklediler. Ksilitolün bağışıklık sistemi proteinlerinin üretimini artırdığını ve bakterilerin büyümesini engellediğini gördüler.

Yan etkiler ve güvenlik

Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ksilitolü bir gıda katkı maddesi olarak onaylamıştır. Ksilitol genel olarak güvenlidir, ancak diğer şeker alkolleri gibi bazı insanlarda şişkinlik ve ishal gibi sindirim sorunlarına neden olabilir.

Ksilitolün köpekler için çok toksik olabileceğini belirtmek gerekir. Ksilitol içeren ürünleri evcil hayvanların ulaşamayacağı güvenli bir yerde saklamak çok önemlidir. Köpeğinin ksilitol tükettiğini düşünen herkes derhal veterinerini veya Hayvan Zehir Kontrol Merkezini aramalıdır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *