Dişlerinizi fırçalamak kalbinizi sağlıklı tutabilir

Ağzımızdaki bakteriler, sağlığımızın birçok yönünün anahtarını tutabilir.

Araştırmacılar ağız bakterilerinde pankreas ve özofagus kanseri riski hakkında ilginç ipuçları buldular ve bazı çalışmalar kötü ağız hijyenini solunum problemleriyle ilişkilendirdi.

Artan kanıtlar ayrıca ağız sağlığı ile kardiyovasküler sağlık arasındaki bağı güçlendiriyor.

Örneğin, bazı çalışmalar felç için acil tedavi gören insanların kan pıhtılarında oral bakteriler buldu ve uzmanlar ciddi diş eti hastalığını önemli ölçüde daha yüksek hipertansiyon riski ile ilişkilendirdi.

Tersine, sağlıklı ve dengeli bir oral mikrobiyomun korunmasına yardımcı olan “dost” oral bakterilerin yok edilmesi kan basıncı seviyelerini bozabilir ve ayrıca hipertansiyona neden olabilir.

Bu nedenle ağız sağlığının korunması, kardiyovasküler sağlığın anahtarı gibi görünmektedir.

Şimdi, European Journal of Preventive Cardiology’de yer alan yeni bir çalışma, düzenli diş fırçalamanın kalp yetmezliği ve bir tür aritmi olan atriyal fibrilasyonu (A-fib) uzak tutabileceğini öne sürüyor.

Kore, Seul’deki Ewha Womans Üniversitesi’nden Dr. Tae-Jin Song, yeni çalışmanın kıdemli yazarıdır.

Dr. Song ve ekibi makalelerinde, çalışmanın motivasyonunun iltihabın aracılık rolüne bağlı olduğunu açıklıyor. “Kötü ağız hijyeni, geçici bakteremi ve sistemik iltihaplanmaya neden olabilir, bir atriyal fibrilasyon ve kalp yetmezliği aracısı olabilir.”

A-fib, kalp yetmezliği ve ağız hijyeninin incelenmesi

Dr. Song ve ekibi yaptıkları çalışmada, atriyal fibrilasyonun hem kalp yetmezliği hem de kötü ağız hijyeni ile ilişkisini inceledi. Kore Ulusal Sağlık Sigortası Sistemi-Sağlık Tarama Kohortunun bir parçası olan 161.286 kişiden gelen verileri kullandılar.

A-fib, Amerika Birleşik Devletleri’nde en az 2,7 milyon insanı etkileyen bir durumdur. A-fib’li kişilerde, kalp düzenli olarak atmadığı için kanı vücudun geri kalanına verimli bir şekilde pompalayamaz.

Kalp ayrıca, kalp yetmezliği olan kişilerde olması gerektiği gibi kanı pompalamaz. Bu verimsizlik, vücuttaki diğer organlara yetersiz oksijen ulaştığı için yorgunluğa ve bazen nefes almada zorluklara neden olur.

Bu çalışmanın katılımcıları 40-79 yaşlarındaydı ve A-fib veya kalp yetmezliği öyküsü yoktu. 2003 ve 2004 yılları arasında gerçekleşen kayıt sırasında ekip, katılımcıların her birinin boyunu ve kilosunu ölçtü ve onlara yaşam tarzı, ağız sağlığı ve ağız hijyeni alışkanlıkları hakkında sorular sordu.

Katılımcılara ayrıca kan testleri, idrar testleri ve tansiyon ölçümlerini içeren bazı laboratuvar testleri yapıldı.

Fırçalamak kalp yetmezliği riskini% 12 azaltır

Ortalama 10,5 yıllık takip süresi boyunca, 4,911 katılımcı A-fib tanısı aldı ve 7,971 kalp yetmezliği geliştirdi.

Dişleri günde üç veya daha fazla fırçalamak,% 10 daha düşük A-fib geliştirme şansı ve% 12 daha düşük kalp yetmezliği riski ile bağlantılıydı.

Araştırmacılar analizlerinde hesaba kattıklarından, karıştırıcı faktörler – yaş, cinsiyet, sosyoekonomik durum, fiziksel aktivite, alkol alımı, vücut kitle indeksi ve hipertansiyon gibi diğer birlikte var olan koşullar dahil – bu sonuçları etkilemedi.

Yazarlar şu sonuca varıyor:

İyileştirilmiş ağız hijyeni bakımı, atriyal fibrilasyon ve kalp yetmezliği riskinde azalma ile ilişkilendirilmiştir. Sık diş fırçalama ve profesyonel diş temizliği ile daha sağlıklı ağız hijyeni atriyal fibrilasyon ve kalp yetmezliği riskini azaltabilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *