Diş eti hastalığı yaygın ve rahatsız edici bir durumdur, ancak giderek artan kanıtlara göre, görünüşte ilgisiz görünen sağlık sorunlarının şaşırtıcı bir yelpazesinde de rol oynayabilir. Dişlerinizi temizlemek sandığınızdan daha önemli olabilir. Bakteri içeren yapışkan bir madde olan plak dişlerin üzerinde birikir. Fırçalanmazsa, bakteriler diş etlerini tahriş edebilir. Diş etleri daha sonra şişebilir, ağrabilir veya enfekte olabilir; buna diş eti iltihabı denir. Genel olarak, diş eti hastalığı iyi bir ağız sağlığı rejimi sürdürülerek tedavi edilebilir veya önlenebilir. Ancak gelişmeye bırakılırsa dişlerin destek yapılarını zayıflatan periodontitis ile sonuçlanabilir. Dişeti hastalığı olarak da adlandırılan diş eti hastalığı yaygındır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yetişkinlerin neredeyse yarısında bir dereceye kadar diş eti hastalığı var. Periodontal hastalığın arkasındaki mekanizmalar nispeten iyi anlaşılmıştır ve daha yeni araştırmalar, bu sağlık sorununun Alzheimer hastalığı, kanser ve solunum hastalığı dahil olmak üzere bir dizi başka durumun gelişiminde rol oynayabileceğini göstermektedir. Bu Gündemde, diş eti hastalığı ile farklı sağlık sorunları arasındaki bazı şaşırtıcı bağlantıları ele alacağız.
Diş Eti Hastalığı Ve Beyin
Daha fazla diş kaybedildikçe yaşlı erkeklerde bilişsel gerileme riski artar. Diş kaybının başlıca nedenleri olan periodontal hastalık ve çürükler de bilişsel gerileme ile ilgilidir.
Araştırmacılar ayrıca periodontal hastalığı beyinde artmış beta-amiloid birikimi ile ilişkilendirdiler
– Alzheimer’ın nörolojik özelliği.Diğer deneyler, periodontitis vakalarında yaygın olarak bulunan bir bakteri türünün – Porphyromonas gingivalis – Alzheimer hastalarının beyinlerinde bulunabileceğine dair kanıtlar üretmiştir.
Bu keşfin ardından, daha yeni bir çalışmada, araştırmacılar P. gingivalis enfeksiyonunun beyindeki beta-amiloid üretimini artırdığını gösterdi.
Periodontal hastalık, genel kanser riskinde küçük ama önemli bir artışla ilişkilendirildi.
Bu çalışmada araştırmacılar, P. gingivalis tarafından üretilen gingipain adlı bir enzime özellikle dikkat ettiler. Bu proteazın, Alzheimer’da çok önemli bir rol oynayan başka bir protein olan tau için toksik olduğunu buldular.
Diğer araştırmacıların, beta-amiloidin bir patojene yanıt olarak üretildiği sonucuna vardıklarını belirtmek gerekir. Alzheimer’a bakış şeklimiz yavaş yavaş değişiyor.
Gelecekte bilim adamları, gingipain enzimlerini hedeflemenin, Alzheimer hastalığı olan bazı kişilerde nörodejenerasyonu durdurmaya yardımcı olabileceğini umuyor. İnsanlarda test ettikleri bir gingipain inhibitörü tasarladılar.